Světový den spoření se každoročně slaví 31. října. Poprvé byl zástupci 29 zemí vyhlášen roku 1924 v italském Miláně při příležitosti mezinárodního kongresu spořitelen. Co za tím stojí?

Co je to Světový den spoření 

Hlavní myšlenkou Světového dne spoření je rozšířit důležitost úspor do povědomí veřejnosti. Lidé by si měli tento den uvědomit, jak hospodaří se svými finančními prostředky. Zamyslet se, jestli jsou jejich úspory dostatečné a co mohou udělat pro jejich navýšení. 

Myslete na zadní kolečka 

Na horší časy mějte naspořenou rezervu alespoň ve výši 3-6 měsíčních platů. Ta vás podrží v případě nenadálých výdajů nebo při výpadku příjmů. Nečekané události jako je porouchané auto nebo ztráta zaměstnání se vám tak budou řešit o něco snáze. Peníze navíc ale nenechávejte ležet ladem na svém běžném účtu, kde jenom ztrácí na hodnotě. Před inflací je částečně ochrání spořicí účet, díky kterému je budete mít i stále po ruce.  

TIP!
TIP: Rozbila se vám pračka a váš účet zeje prázdnotou? Nehledejte marně veřejné prádelny. S účtem Plus si novou můžete koupit teď a zaplatit ji až za 50 dní. Zdarma a bez háčků.

Způsoby spoření 

Penězi navíc si nevycpávejte polštáře. Raději si vyberte některou z možností spoření.  

  • Založte si spořicí účet. U banky si ho sjednáte do pár minut online. Peníze ze spořáku máte většinou do druhého dne k dispozici. Uložte si na něj proto rezervu na nečekané výdaje.  
  • Využijte stavební spoření, i když nestavíte. Peníze ze stavebního spoření nemusíte využít jen na nákup nebo rekonstrukci nemovitosti, ale na cokoliv. Na stavebko si spoříte 6 let a vklady se vám hodnotí úrokovou sazbou i státním příspěvkem. Spoření můžete ukončit i dřív, ale přijdete o státní podporu a za předčasné ukončení vám může být naúčtován i mastný poplatek.  
  • Zajistěte se na důchod díky doplňkovému penzijnímu spoření. Vklady se vám zhodnocují nejen díky státnímu příspěvku, ale může vám na něj přispívat i zaměstnavatel. Předčasné ukončení penzijního spoření ale něco stojí.  
  • Půjčte bance své peníze na předem určenou dobu v podobě termínovaného vkladu. Předčasně si peníze bez penále jen tak nevyberete, ale úrok je tam slušný.
Nečekané výdaje před výplatou? S naší kartou jste v klidu
Nečekané výdaje před výplatou? S naší kartou jste v klidu

Hodnocení článku:

(2 hlasů, průměrné hodnocení: 3.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x