Udělaly vám Vánoce průvan v peněžence, ze kterého se budete ještě pár měsíců vzpamatovávat? Možná jste se rozhodli nakoupit příliš nákladné dárky. A nebo zkrátka moc neumíte zacházet s penězi. Nebojte, nejste v tom zdaleka sami. Tak se zkuste postavit svým finančním zlozvykům a vypěstujte si návyky, díky kterým se konečně naučíte šetřit.

1. Najděte svá slabá místa

Když budete méně utrácet, zbyde vám víc peněz. To jsou jednoduché počty.  Jenže jak si výdaje pohlídat? Když jen sami sobě slíbíte, že se budete držet zkrátka, brzy na takové neurčité předsevzetí zapomenete. Ale pokud zjistíte, kam vaše peníze každý měsíc putují, bude pro vás jednodušší si stanovit, v jaké oblasti by se dalo ušetřit.

Proto si zkuste třeba na měsíc zapisovat veškeré výdaje – klidně na obyčejný papír nebo do chytré finanční aplikace, jak je vám to příjemnější. Na seznam patří jak pravidelné platby, tak veškeré další nákupy, a to i ty za pár korun. Uvidíte, že v záznamech najdete položky, bez kterých se zvládnete bez velkého omezování obejít. 

TIP!
TIP: Investujte do zážitků, ne do věcí. Vydejte se třeba na výlet vlakem a za lístky plaťte až za 30 dnů.
Zapisování výdajů
Výdaje si můžete zaznamenávat do chytrého telefonu nebo papírového zápisníku.

2. Stanovte si konkrétní cíle

V duchu předchozího bodu si místo pouhého plánu, že prostě začnete šetřit, určete konkrétní částku, která by vám každý měsíc měla zůstat. Buďte realističtí, a proto si její výši stanovte tak, abyste svůj závazek dokázali bez živoření splnit. Když budete vědět, jaký máte cíl, snáze se k němu propracujete.

Pomůže vám také, pokud budete postupně šetřit na konkrétní věc. Může to být dovolená, nové auto, vybavení domácnosti nebo zkrátka jen boty, které si už dlouho přejete. Když se vám podaří stanovený  limit splnit, nebo ho dokonce navýšit, odměnou pro vás bude nejen daná věc, ale i dobrý pocit, že se dokážete překonat. A časem pro vás bude odkládání peněz bokem automatické.

3. Vyhněte si půjčkám

Banky se svým klientům čas od času ozývají a prostřednictvím telefonních operátorů se vyptávají, jaké mají výhledově finanční plány. Cíl je jediný – zjistit, jestli by se jim nehodila finanční injekce v podobě půjčky, kterou mají „náhodou“ zrovna předschválenou. Nenechte se nalákat, a pokud peníze opravdu aktuálně vážně nepotřebujete, tak nabídku odmítněte.

Jak udržet výdaje na uzdě
Nenechte se zaskočit nečekanými výdaji.

A když vás překvapí nečekané výdaje, které by vychýlily váš finanční plán z rovnováhy, sáhněte raději po odložené platbě. Díky ní můžete nakupovat hned, ale nákup uhradíte kdykoliv během následujících 30 dnů. Pokud se vám tedy před výplatou nehodí žádné další utrácení, odložená platba vám umožní zaplatit až po ní.

4. Utrácejte reálné peníze. Alespoň občas

Platba kartou, a zvláště ta bezkontaktní, je tak rychlá a jednoduchá, že často ani nestíháte sledovat, za co všechno vlastně platíte. A když o peníze nepřicházíte fyzicky, nákupy vás tolik nebolí. Proto si částku, kterou hodláte za týden utratit, vyberte z bankomatu a plaťte hotově. Budete tak mít lepší přehled, jaká je vaše aktuální bilance.

Jestliže se pohodlného placení kartou nechystáte vzdát, tak alespoň průběžně sledujte svůj zůstatek na účtu, abyste věděli, jak si stojíte. Možná už jste sami zažili nepříjemný moment, kdy jste při kontrole zůstatku po delší době zjistili, že je výrazně nižší, než jste očekávali. Proto se podobných šoků propříště vyvarujte a raději si, pokud ho ještě nepoužíváte, sjednejte si mobilní bankovnictvÍ. Většina bank v mobilní aplikaci umožňuje rychlé zobrazení zůstatku na účtu i bez přihlašování. 

5. Spořte do prasátka

Ačkoliv už asi nejste ve věku, kdy si do kasičky kapesné nebo peníze od babiček ukrýváte do kasičky, vyzkoušejte trik, který je v posledních letech stále oblíbenější. O co jde? Pokaždé, když přijdete domů z práce, vyberte z peněženky nebo kapes všechny kovové mince a uložte je do „prasátka“ nebo jakékoliv jiná příhodné nádoby. 

Některý den možná nepřidáte nic, další pár korun a jindy, pokud se vám v peněžence sejde více padesátikorun, třeba i několik stovek. Korunka ke korunce a během roku tak v podstatě bezbolestně nastřádáte hezkých pár tisíc.
Držíme vám palce!

Hodnocení článku:

(6 hlasů, průměrné hodnocení: 3.67 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x