Zdaleka ne každý český student se topí v penězích. Také míváte do kapsy hlouběji, než by se vám líbilo? Podívali jsme se na to, jaké mají studenti v Česku možnosti, když potřebují finanční injekci na zaplacení školného a dalších výdajů spojených se studiem i běžným studentským životem.

Studentská půjčka

Studentské půjčky nejsou v Česku tak rozšířené jako třeba v anglosaském světě, kde školné pro studenta i jeho rodinu představuje velkou finanční zátěž. V České republice probíhá výuka na státních vysokých školách bezplatně, ale když dáte přednost škole soukromé, tak se školnému, nevyhnete, i když oproti zahraničí je stále řádově nižší. Nemáte-li  dostatečné finanční zázemí, můžete studentským úvěrem pokrýt právě školné, speciální kurzy, pobyt v zahraničí v rámci programu Erasmus nebo třeba nákup pořádného notebooku. 

V České republice mohou o půjčku požádat studenti středních, vyšších odborných i vysokých škol. Pokud nemají vlastní příjmy, je třeba, aby za ně ručila třetí osoba, tedy zpravidla jeden z rodičů. Banky studentům slibují nižší úrok i možnost hradit pouze úroky a samotný úvěr splatit až po dokončení studia. I když vám půjčka může pokrýt bezstarostné studium, zvažte, než o ni požádáte, jestli vám stojí za to, abyste do„dospělého života“  vstupovali s finančním závazkem.

TIP!
Nechcete při studiu živořit? Sepsali jsme pro vás tipy, jak vyjít s penězi, když studujete.

Samotného procesu vyřízení půjčky se není třeba obávat. Získat půjčku je v dnešní době poměrně jednoduché a vše je možné vyřídit elektronickou cestou. Pokud nemáte mezi studiem a brigádami čas běhat do banky, můžete využít možnost sjednání online půjčky. Veškeré potřebné náležitosti vyřídíte z pohodlí domova. Sjednání půjčky vám nezabere příliš času, ve většině případů je vše vyřízeno v horizontu několika minut. Ušetřený čas můžete věnovat důkladnému propočtu finanční situace a zvážení, zda je sjednání půjčky správným řešením vaší situace.

Nákup na splátky

Většina českých vysokoškoláků si při studiu, pokud jim to rozvrh dovolí, přivydělává. Někteří sázejí na nárazové brigády, jiní zvládají pracovat na vyšší úvazek a vydělat si poměrně slušné peníze. Pokud tedy máte nějaký pravidelný příjem, můžete si nový notebook, vybavení bytu nebo jinou nákladnější položku pořídit na splátky, aby jednorázový nákup nevysál všechny vaše úspory.

Jak získat peníze při studiu
Pokud během studia stíháte pracovat, máte napůl vyhráno.

Nezapomeňte ale na to, že nákup na splátky je v podstatě druh spotřebitelského úvěru, který není radno brát na lehkou váhu. Proto si dobře prostudujte podmínky, které vám obchodník, respektive splátková společnost nabízí, a pokud nejsou výhodné, poohlédněte se jinde. Důslední buďte i při splácení, které je nejlepší, zvlášť pokud jste zapomnětliví, vyřešit prostřednictvím trvalého platebního příkazu. Byla by škoda, aby vám třeba opožděná splátka pokazila váš finanční profil.

TIP!
Není všechno zlato, co se třpytí. Přečtěte si, jaké jsou výhody a nevýhody nákupu na splátky.

Odložená platba

Týden do výplaty a vaše finanční zdroje se povážlivě ztenčily? Pořízení věcí v hodnotě jednotek tisíc není třeba řešit úvěrem ani nákupem na splátky. Raději vyzkoušejte odloženou platbu, díky níž za zboží, které si objednáte, můžete zaplatit kdykoliv do 30 dnů od doručení. To znamená, že když si nákup šikovně načasujete, uhradíte ho až z další výplaty, kterou prozatím ještě nemáte na účtě. To zní docela rozumně, nemyslíte?

Odložená platba má i další výhody – bez placení získáte čtyři týdny na to, abyste si zboží důkladně prohlédli a vyzkoušeli, a pokud zjistíte, že není přesně podle vašich představ, můžete ho jednoduše vrátit. Skvělé je, že se vyhnete kolečku, které obvykle doprovází vracení peněz, protože fakticky jste za nákup ještě nezaplatili. Díky tomu vaše peníze nebudou zbytečně viset u obchodníka. Což ve chvíli, kdy váš účet nepraská ve švech, určitě oceníte.

Jak získat finance, když studujete
Nenechte se během studia stresovat nedostatkem peněz.

Pokud už máte finanční stránku studia alespoň pro začátek vyřešenou, tady najdete další tipy, jak to udělat, aby vám studium šlo hned od začátku pěkně od ruky.

5 tipů, jak přežít první semestr na vysoké škole?

1. Najděte si spřízněné duše
Najděte si mezi spolužáky parťáky, se kterými budete sdílet nejen poznámky a studijní materiály, ale i všechny ostatní slasti a strasti studentského života.

2. Dodržujte docházku
Alespoň v prvních týdnech studia poctivě choďte na předměty, které jste si zapsali. Seznámíte se s vyučujícím a až dojde na zkoušku, budete vědět, co a jak. 

 
3. Buďte v obraze
Na Facebooku existují tisíce virtuálních studijních skupin, kde mezi sebou spolužáci sdílí různé materiály, poznámky, zkušeností a termíny. Tam zkrátka nesmíte chybět.
 
4. Žádnou paniku
Špatně zapsané předměty? Málo kreditů? Nesrozumitelné zadání seminárky? Nepanikařte a raději problém hned řešte. Odložit ho „na později“ je to nejhorší řešení.
 

5. Škola není všechno
Jistě, vzdělání je důležité, ale přesto neberte studium smrtelně vážně a udělejte si čas také na sebe. Přece nevyměníte kamarády a koníčky za ležení ve skriptech!

Hodnocení článku:

(5 hlasů, průměrné hodnocení: 2.60 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x