Děti jsou radost, ale také starost. Když finanční výpadek zasáhne bezdětného člověka, je to sice nepříjemné, ale situace dopadne jen na něj. Pokud se však s podobnými těžkostmi potýkají rodiče s dětmi, ovlivní krizová situace i ty nejmenší. Jak se zachovat, když vám během rodičovské dovolené poklesnou příjmy?

Opatření spojená s koronavirem negativně zasáhla celou řadu domácností, a proto se mnoho rodin s dětmi potýká s finančními těžkostmi. Některé z nich jsou závislé na pomoci od státu, jiné se ze složité situace snaží vybruslit skrze půjčku od rodiny, banky nebo nebankovní společnosti. Jak aktuální krizi co nejlépe přestát?

Nakupujte chytře a s rozmyslem

Jestliže vaší rodině poklesly příjmy, musíte, aby váš rozpočet zůstal v rovnováze, snížit výdaje. To znamená nakupovat jen to, co opravdu potřebujete a nevyhazovat peníze za hlouposti. Pomůže vám, když si sepíšete veškeré pravidelné výdaje a vyškrtáte z nich ty, bez kterých se bez potíží obejdete. Na nákupy vždy vyrážejte se seznamem, díky kterému nebudete zboží do vozíku házet impulzivně. 

TIP!
Do každého rozpočtu se může vloudit díra. Víme, jak udržet výdaje na uzdě.

Řešíte jen dočasný výpadek příjmů? Pak můžete při online nákupech využít odloženou platbu. Tato moderní platební metoda vám umožní za objednávku z vybraných e-shopů zaplatit kdykoliv do 14 dnů. Kromě toho, že si produkty v klidu prohlédnete nebo vyzkoušíte, získáte také dva týdny k dobru na zaplacení. A to se třeba před výplatou může hodit.

Finanční problémy a mateřská
Finanční potíže rodičů bohužel dopadají i na jejich děti.
TIP!
Nakupujete často pro děti? Přidejte se do MALL klubu pro děti, užívejte si výhodné slevy, a dokonce i 30 dní na zaplacení nákupu s odloženou platbou.

Dejte si pozor na pochybné půjčky

Poskytovatelé úvěrů –⁠ a především nebankovních půjček–⁠ teď budou cílit především na skupiny, které koronavirová omezení zasáhla nejcitelněji. To znamená, že v jejich hledáčku budou OSVČ, drobní podnikatelé a obecně lidé, kteří působí v oblastech, na něž krizová opatření dopadla nejcitelněji. Nabídka „zaručeně výhodných“ úvěrů se nevyhne ani ženám na mateřské, které řeší výpadek příjmů partnera nebo manžela, nebo matkám samoživitelkám. 

TIP!
Hledáte úvěr s férovými podmínkami? Tak si dejte pozor na triky poskytovatelů nebankovních půjček.

Jestli i  vy zvažujete, že budete muset díru v rozpočtu zalepit půjčkou, dobře zvažte, jestli je to skutečně nevyhnutelné. Pokud vás zaskočily neplánované výdaje nebo propad příjmů, který bez pomoci neustojíte, dobře vybírejte, koho o úvěr požádáte. Jak předejít potížím?

1. Důkladně si prostudujte konkrétní parametry a podmínky úvěru.
2. Hledejte na internetu zkušenosti lidí s danou úvěrovou společností.
3. I když vám to poskytovatel nabídne, nepůjčujte si víc peněz, než skutečně potřebujete.
4. Stejně dobře zvažte i nutnost
nákupu na splátky na mateřské.
5. Pokud půjčku získáte, důsledně a včas své závazky splácejte.

Nezavírejte oči před dluhy

Pokud už peníze dlužíte a koronavirová opatření vám zkomplikovala jejich splácení, nestrkejte hlavu do písku. Ať už jste si půjčili od banky, nebo nebankovní společnosti, vyložte karty na stůl a situaci s poskytovatelem půjčky řešte. Dluhům totiž neutečete, a když se situaci postavíte čelem, zabráníte tomu, aby nekontrolovaně narůstaly o různá penále a sankce.

Dluhy telefonát
Nezvládáte splácet své závazky? Tak hlavně nestrkejte hlavu do písku.

V souvislosti s pandemií koronaviru přistoupily banky i nebankovní společnosti k odkladu splátek u spotřebitelských a podnikatelských úvěrů a hypoték, které byly sjednány před 26. březnem 2020. Splácení je možné si odložit na 3 až 6 měsíců, což vám ve finanční tísni může značně ulehčit situaci. Splácení se sice nevyhnete, ale dáte si alespoň přestávku, než se aktuální situace přežene.

Odklad se nevztahuje na kreditní karty, kontokorent, revolvingové úvěry a leasingy. Pokud chcete o odklad zažádat, je také nutné, abyste k 26. březnu nebyli ve zpoždění se splátkou delším než 30 dnů. Splňujete podmínky pro odložení splátek? Obraťte se na poskytovatele úvěru a zjistěte, jaké řešení vám může nabídnout. 

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x