Prostřednictvím úvěrových registrů si banky i nebankovní instituce předávají data o platební morálce svých klientů. Cílem úvěrových registrů je ochránit poskytovatele půjček/služeb i klienty před nesplacenými závazky.

Co je to registr dlužníků

Registr dlužníků je databáze shromažďující informace o lidech a firmách, kteří své dluhy pravidelně splácí, i o těch, co mají se splácením problém. Mezi hlavní úvěrové registry patří:

  • Bankovní registr klientských informací (BRKI),
  • Nebankovní registr klientských informací (NRKI),
  • Centrální registr dlužníků,
  • SOLUS,
  • Centrální registr úvěrů ČNB.

Pozitivní záznam v registru

Splácíte své závazky vždy včas? To se vám může vyplatit! Pozitivní úvěrová historie o vás prozradí, že jste spolehliví, a další půjčku můžete mít schválenou rychleji nebo s lepšími podmínkami.

Negativní záznam v registru

Stalo se vám, že na splátku půjčky, platbu telefonnímu operátorovi nebo úhradu nedoplatku elektřiny nezbyly peníze? I kdyby šlo jen o výjimku, může se tato informace v úvěrovém registru objevit a zkomplikovat vám třeba žádost o hypotéku.

TIP!
TIP: Přidělává vám napjatý rozpočet vrásky na čele? Pořiďte si bezplatný balíček MAXI a mějte k dispozici peníze pro každodenní nákupy i pro strýčka příhodu. Získáte až 50 dní na zaplacení s limitem až 50 000 Kč. Můžete tak bez obav platit kartou, vybírat z bankomatu nebo posílat peníze na jiný účet až do výše svého limitu.

Jak zjistit záznam v registru dlužníků

Zajímá vás, jestli nemáte zápis v některém z registru dlužníků? Za poplatek si můžete požádat o výpis.

JAK VYMAZAT ZÁZNAM Z REGISTRU DLUŽNÍKŮ

Doplatili jste dlužnou částku v prodlení a myslíte si, že máte vystaráno? Opak je pravdou. K vymazání údajů z registru dlužníků nedochází ihned po splacení pohledávky, ale tato informace tam může ze zákona zůstat až 5 let. Pokud už zákonná doba na výmaz uplynula a váš záznam v registru stále přetrvává, obraťte se na příslušný registr a požádejte o nápravu.

Kvůli žádosti o hypotéku si balíček MAXI rušit nemusíte

Rušíte kvůli žádosti o hypotéku všechny své úvěrové produkty? To není vždy nutné. Pokud je bez problému splácíte, banka vás v registrech vidí jako spolehlivého člověka a vaši šanci na schválení hypotéky to může naopak pozitivně ovlivnit.

Potřebujete přece jen zvýšit svou bonitu? Balíček MAXI nerušte, znovu už byste si ho pořídit nemohli. Váš limit na nákupy vám během schvalování hypotéky můžeme snížit. Nepřijdete tak třeba o pojištění proti rozbití a krádeži na už zakoupené zboží a o další výhody nakupování se Skip Pay. Limit si můžete později zase navýšit.

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x