Na tom, že si půjčíte peníze od banky, není nic špatného. Zadlužení, které vás bude provázet i několik let, by ale mělo být promyšlené a smysluplné. Ve kterých situacích je lepší na půjčku raději zapomenout?

Říká se, že půjčka peněz dává smysl ve chvíli, kdy vám věc, kterou si za ni pořizujete, bude sloužit i poté, co úvěr splatíte. Z tohoto hlediska je rozumné si půjčit na pořízení nového bydlení nebo rekonstrukci, na základní vybavení bytu, na nové auto nebo třeba pracovní počítač, bez kterého se ve své profesi zkrátka neobejdete.

TIP!
Češi a finanční gramotnost. Jaké chyby nejčastěji děláme?

Pak ale existuje kategorie věcí, které jsou v podstatě zbytné, a přesto po nich toužíte. Ale kde sehnat peníze? V takovém případě je lepší si na ně našetřit, protože když je zaplatíte vypůjčenými penězi, radost zakrátko pomine a vám zbyde finanční závazek na několik let. Podívejte se s námi, o čem je řeč:

1. Dovolená

Všichni kolem vás vyrážejí na exotické dovolené, ale vy nemáte na podobný zájezd dost peněz? Zkuste místo půjčky hledat ekonomičtější variantu. Pokud chcete do zahraničí, sledujte last minute nabídky, které jsou o desítky procent levnější než klasické zájezdy. V případě, že raději cestujete na vlastní pěst, vyplatí se „číhat“ na akční letenky. A nezapomeňte, že dovolenou nabitou zážitky můžete strávit i v Česku.

Půjčka na dovolenou
Týden relaxu vystřídají dlouhé měsíce splácení.

2. Elektronika

Patříte k lidem, kteří musí otestovat každý nový smartphone? Nebo si říkáte, že si mistrovství světa v hokeji zaslouží větší televizi? Jestliže na obě věci máte, vesele si je pořiďte. Televizi klidně i se slevovým kódem na Philips.cz. Ale pokud byste si na ně museli brát půjčku, věřte, že je to zbytečné. Mobily dnes stárnou bleskovou rychlostí, takže vždycky bude existovat nějaký nejnovější model, a hokej si určitě užijete i na průměrné úhlopříčce. A nebo na plátně v hospůdce s kamarády.

Nečekané výdaje? Vyřešte je chytře!

Rozbitá pračka, nepojízdné auto nebo utopený telefon. Známe to všichni. S mallpay kartou máte kdykoliv k dispozici až 50 000 Kč, které můžete využít jak na běžné nákupy, tak i na výdaje, se kteými jste nepočítali. Na zaplacení pak budete mít až 50 dnů, a pokud budete chtít, můžete uhradit jen část hodnoty nákupu a zbytek si odložíte na další měsíc. Navíc téměř ke každému nákupu nad 1 500 Kč automaticky získáte záruku prodlouženou na 3 roky a pojištění proti rozbití a krádeži.

3. Splacení jiné půjčky

Poučka, která praví, že není rozumné vytloukat půjčku půjčkou, patří mezi základní pilíře finanční gramotnosti. Jenže závazky se neptají. Pokud máte potíže se splácením, nejprve zkuste najít rozumné řešení s poskytovatelem půjčky. Když neuspějete, požádejte o pomoc rodinu nebo kamarády, kteří po vás nebudou chtít vysoké úroky. Půjčku, která vás může snadno dostat do dluhové spirály, si nechte až jako poslední možnost.

TIP!
Potřebujete si půjčit? Dejte si pozor, abyste nenaletěli lichvářům.

4. Dárky

Potěšit někoho krásným dárkem je skvělé, ale pokud si na něj musíte půjčovat, bude se vám každý měsíc připomínat prostřednictvím splátky. A to už tak veselé není. Dárky proto vždy pořizujte v souladu s vašimi finančními možnostmi. Radost totiž dokáže udělat i maličkost, pokud je správně vybraná. A nebo, pokud máte tvořivého ducha, můžete dárek vyrobit. Na internetu najdete tisíce návodů, jak na to.

Půjčka na dárky
I malý dárek dokáže udělat velkou radost.

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 2.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x