Objednali jste si zboží z e-shopu, ale nesplňuje vaše představy, nebo se vám porouchalo ještě v záruce? Zřejmě ho budete chtít vrátit. Některé e-shopy mají tak složitý způsob vrácení zboží, že to mnohé odradí. Jde to ale i jinak. Rychle a bez zbytečných poplatků za drahou dopravu.

Jak reklamovat zboží

Na zboží z e-shopu platí dvouletá záruka, která začíná dnem doručení zboží. Pokud se vám zboží během této doby rozbije a škodu jste nezpůsobili sami nesprávným zacházením, můžete ho reklamovat. Výrobní vadu musíte e-shopu oznámit, vyplnit reklamační protokol a doložit účtenku k nákupu. Zároveň je potřeba vadný výrobek zaslat do e-shopu k posouzení.

TIP!
TIP: Nemůžete dohledat účtenku za zboží? Reklamaci můžete podat i tak. Stačí prokázat, že jste nákup opravdu uskutečnili v konkrétním obchodě. Při online platbě třeba výpisem z bankovního účtu, kde je transakce uvedena.

Prodejce musí reklamaci vyřídit do 30 dnů, v opačném případě máte nárok na vrácení plné částky za zboží. V případě uznání reklamace můžete jako zákazník požadovat vrácení celé zaplacené částky, výměnu zboží za nové, poskytnutí slevy nebo opravy. Pokud vám bude reklamace uznána, můžete od e-shopu požadovat i proplacení nákladů na dopravu.

JAKÉ ZBOŽÍ NELZE REKLAMOVAT?

Reklamaci nemůžete uplatňovat na vadu, na kterou jste byli před nákupem upozorněni nebo kvůli které byl výrobek zlevněn. Reklamovat nelze ani vady, které jste způsobili sami nebo byly způsobeny obvyklým užíváním. Reklamace se zároveň nevztahuje na výrobky, kterým uplynula doba životnosti (například vybití baterie).

Vrácení zboží z e-shopu

Při nákupu zboží na internetu můžete odstoupit od smlouvy do 14 dnů, a to bez udání důvodu. Lhůta na odstoupení se počítá od převzetí zboží, nikoliv od objednávky. Vrácené zboží musí být nepoužité a s visačkami, ideálně i v původním obalu. Dále je potřeba vyplnit formulář pro odstoupení od smlouvy. Ten si můžete stáhnout na stránkách e-shopu, nebo ho najdete v papírové podobě v zásilce se zbožím. U formuláře obvykle bývají i podrobné instrukce, jak v případě vrácení zboží postupovat.

KDY ZBOŽÍ OBJEDNANÉ PŘES INTERNET NELZE VRÁTIT?

Vrátit nejde zboží, které podléhá rychlé zkáze, jako jsou potraviny nebo květiny. Poslat zpět nemůžete ani zboží upravené podle vašeho přání, například šperky vyrobené na míru. Vrátit nelze ani rozbalené hygienické potřeby, zvukové a video nahrávky, počítačové programy nebo noviny a časopisy.
reklamace zboží
Vrácené zboží musí být nepoužité a v původním obalu. Náklady na vrácení jdou z vaší kapsy.

Nespalte se při nákupu na neznámém e-shopu

Při nákupech na neznámých e-shopech raději neplaťte předem a nejprve si o obchodu něco zjistěte. Zajímejte se o to, v jaké zemi má sídlo, jaká jsou uživatelská hodnocení e-shopu i jaké má obchodní podmínky. Postupy pro reklamaci a vrácení zboží v EU jsou podobné. V případě objednávky zboží mimo EU může být proces o něco složitější.

JAK POZNAT FÉROVÝ OBCHOD?

U důvěryhodného e-shopu najdete na jeho stránkách všechny důležité údaje jako je obchodní jméno, IČ, DIČ, bankovní spojení, telefon, e-mail, adresa sídla a jméno odpovědné osoby. O jeho věrohodnosti vám napoví i uživatelské recenze na nestranném portálu.

Jak si ulehčit vrácení zboží

Vrácení zboží může být časově i finančně náročné. Nepotřebné zboží musíte zabalit, vyplnit formulář o odstoupení od smlouvy a předat balík určenému dopravci. Při vracení zboží by vám měl obchodník peníze vyplatit do 14 dnů od odstoupení od smlouvy. Náklady na dopravu jdou ale z vaší kapsy.

Vyhněte se komplikovanému vracení zboží a zdlouhavému čekání na peníze. Využijte odloženou platbu. Za zboží předem nic neplatíte, po doručení si ho v klidu prohlédnete a uhradíte jen to, co si necháte. Co vám nesedne, jednoduše vrátíte zpět. 

TIP!
TIP: S odloženou platbou můžete bez obav nakupovat i před výplatou. Za každý nákup vás navíc odměníme.

Hodnocení článku:

(4 hlasů, průměrné hodnocení: 2.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x