Co je to finanční svoboda? Pravda je taková, že univerzální definice, která by toto sousloví přesně charakterizovala, asi neexistuje. Někdo si finanční svobodu představuje jako sedmimístnou sumu na účtu nebo vilu s bazénem na exotickém ostrově, pro jiného ztělesňuje stav, kdy ve svém životě není ovládán diktátem peněz. Jak se k finanční nezávislosti propracovat?

I když si často myslíme, že jsme to my, kdo ovládá peníze, protože přece rozhodujeme o tom, jak je utratíme, ve skutečnosti je to přesně naopak. Mnohem častěji peníze ovládají nás, definují náš životní styl a – proč si to nepřiznat – podílejí se na tom, jestli jsme spokojení, nebo ne. Jak se mít dobře, a přitom neřešit peníze víc, než je nutné?

Nenechte se ovlivnit

Že nakupujete jen věci, které potřebujete? Omyl, ve skutečnosti si pořizujete spíš to, o čem si myslíte, že to potřebujete. Obrovská nabídka spotřebního zboží, výhodné akce, tlak okolí i vliv reklam a marketingových kampaní na internetu i v lesklých časopisech – to jsou faktory, které ve vás vyvolávají pocit, že zkrátka nikdy nebudete mít všechno, co chcete. A to je emocionální struna, na kterou obchodníci i marketéři s oblibou drnkají. Jenže takového stavu jednoduše nelze dosáhnout, a proto je zbytečné se kvůli tomu trápit. Proto se při nakupování zkuste více řídit rozumem a méně emocemi, abyste neutráceli peníze za věci, které se vzápětí změní na lapače prachu.

Myslete na zadní kolečka

Finanční nezávislost získáte i tím, že si budete šetřit peníze bokem a budete šetřit na všem možném. Pokud si budete pravidelně odkládat určitou částku na horší časy, nezaskočí vás nenadálý výpadek příjmů, který může potkat každého. Ano, spoření někdy může být lehce omezující, ale na druhou stranu platí, že když si něco málo odepřete teď, budete moct zůstat v klidu, až se příště objeví nějaká nepředvídatelná událost. Dostatek prostředků na účtu vám ale usnadní třeba i změnu zaměstnání –  díky finanční rezervě nebudete muset kývnout na první pracovní nabídku, která se namane, ale naopak získáte prostor dobře zvážit veškerá pro a proti.

Půjčujte si smysluplně

Čím více půjček a dalších závazků vás bude tížit, tím menší bude vaše finanční svoboda. To nutně neznamená, že by pro vás veškeré úvěry měly být tabu, je ale třeba k nim přistupovat zodpovědně a s rozmyslem – ať už jde o účel, poskytovatele i podmínky půjčky. Zatímco úvěr na bydlení představuje rozumnou investici do budoucna,, impulzivní půjčka na spotřební zboží  nebo luxusní dovolenou už tolik smysluplná není. I když vás nové věci krátkodobě potěší, dlouhodobě se vám budou připomínat prostřednictvím splátek, které už tolik veselé nejsou. Pokud není zbytí, nepodceňte výběr úvěru, abyste si zajistili co nejvýhodnější podmínky splácení, a rozhodně zapomeňte na pochybné společnosti, které hlásají, jak vám jejich rychlá půjčka bez příjmu usnadní život.

Zkuste peníze rozmnožit

V dnešní době existuje spousta možností, jak zajistit, aby se vaše finance pomalu, ale jistě rozmnožovaly. Pokud tedy máte čas, odvahu a kapitál navíc, můžete se pustit do investování. Investovat můžete do dluhopisů, cenných papírů, drahých kovů, umění, nemovitostí, kryptoměn nebo akcií na burze. Obecně platí, že čím je investice potenciálně riskantnější, tím vyšší výnosy nabízí. Proto si dobře propočítejte, kolik peněz do těchto můžete vložit, aby vás případná ztráta nezruinovala, nebo se obraťte na zkušeného finančního poradce či makléře, který vám pomůže se v dané oblasti zorientovat.

Více žijte a méně řešte peníze

Dobře víme, že s penězi se žije mnohem snáze než bez nich, a proto vás nebudeme nabádat, abyste se stali poustevníky bez zbytečných hmotných statků. Pravdou ale je, že lidé v dnešní době, která je nemilosrdně orientovaná na výkon, často zapomínají, že existují také věci, jež za peníze koupit nejdou. Banální, ale pravdivé. Proto občas zkuste zapomenout na účty, splátky, kreditky a všechny další starosti  a jednoduše si užívejte života, zdraví a času stráveného s lidmi, které máte rádi. Vyčistíte si hlavu, přijdete na jiné myšlenky a třeba si uvědomíte, že k tomu, abyste byli šťastní nepotřebujete miliony.

Hodnocení článku:

(8 hlasů, průměrné hodnocení: 4.13 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x