Nákupy v zahraničí jsou oblíbené u lidí, kteří chtějí ušetřit, nebo mají zálusk na zboží, které u nás není dostupné. Víte ale, jestli se vám takové nákupy opravdu vyplatí a kdy musíte k celkové ceně připočítat i DPH a clo?

Nakupování v EU

Češi žijící v pohraničí se často vydávají za nákupy do Polska nebo Německa. Pokud se tam ve snaze ušetřit vypravíte i z delší vzdálenosti, spočítejte si dobře, jestli se vám to opravdu vyplatí. Kromě ceny nákupu je třeba započítat i čas, který strávíte na cestách, a náklady na dopravu. 

Za zboží zakoupené v EU neplatíte navíc clo, DPH ani spotřební daň. Vše je už započítáno v ceně zboží. Tabák, alkohol nebo pohonné hmoty můžete nakupovat jen v povolených limitech pro osobní spotřebu.

  • Nákupy v Německu. V Německu pořídíte prvotřídní kvalitu za dobré ceny, a to nejen potravin a drogerie, ale v období slev taky oblečení. Nejoblíbenějšími nákupními cíli jsou Drážďany, Řezno nebo obchodní galerie v Norimberku.
  • Nákupy v Polsku. V Polsku seženete levné potraviny, oblečení i dekorace. Češi berou útokem především řetězce Biedronka v polském Těšíně. Zajímavé obchody najdete i v Katowicích.
  • Nákupy v Itálii. V Itálii si přijdou na své milovníci luxusní módy. Třeba do Milána se můžete vydat nízkonákladovou leteckou společností za pár stovek. Kvalitní butiky najdete po celém Apeninském poloostrově, takže si jejich návštěvou můžete zpříjemnit dovolenou.
  • Nákupy v Andoře. Přejíždíte z Francie do Španělska? Navštivte Andorru, která leží na pomezí těchto dvou států. V Andoře je zboží zatíženo pouze 4% DPH a na tabák a alkohol platí nulová spotřební daň. Levně tu tak nakoupíte kosmetiku, oblečení i elektroniku. Andorra není členem Evropské unie, ale je součástí celní unie EU, takže vás nákup nebude stát nic navíc.
JINÝ KRAJ, JINÝ MRAV

Před nákupy v zahraničí si zjistěte otevírací dobu místních obchodů, která se může lišit od té, na kterou jsme zvyklí. V některých státech zůstávají obchody v neděli zavřené a jižani dbají na dodržování polední siesty.

Nakupování mimo EU

Pokud vyrážíte za nákupy mimo Evropskou unii nebo si chcete dovézt drahé zboží z vašich cest, může se vám prodražit o clo a DPH.

  • Nákupy v USA. Amerika je ráj pro milovníky značkového zboží a kvalitní elektroniky. V outletech tam najdete luxusní módu za pár dolarů. Částka na cenovkách ale není v USA konečná a připočítává se k ní ještě tzv. sales tax. Výše této daně se liší dle jednotlivých států a většinou se pohybuje kolem 10 %. Z USA můžete letecky přepravovat zboží o max. hodnotě 430 EUR, jinak podléhá DPH a clu.
TIP!
TIP: Placení klasickou debetní kartou v USA často drhne. Pořiďte si raději Skip Pay kartu. S tou bez problémů zaplatíte doma i ve světě.

On-line nákupy v zahraničí

Dáváte přednost nákupům z pohodlí domova? I tak můžete nakoupit v zahraničí. Využijte služeb asistovaných nákupů nebo se porozhlédněte na zahraničních e-shopech. 

  • On-line nákupy v EU. Internetové obchody provozované v rámci EU se řídí pravidly ochrany práv spotřebitelů — dodržují dvouletou záruku a umožňují vrácení zboží do 14 dnů. Ani za on-line nákupy se v EU neplatí clo a DPH je už zahrnuto v ceně zboží.
JAK ŘEŠIT PROBLÉMY S REKLAMACÍ ZBOŽÍ Z EU?

Pokud vám nepřišlo objednané zboží nebo se nemůžete domoci svých práv, obraťte se na Evropské spotřebitelské centrum, které vám bezplatně poskytne informace, právní rady i pomoc s řešením sporů v rámci EU, Norska a Islandu.
  • On-line nákupy mimo EU. DPH ve výši 21 % neplatíte za zboží do 22 EUR. Jakmile zboží přesáhne hodnotu 150 EUR, je kromě DPH potřeba zaplatit i clo. Za alkoholické nápoje, tabákové výrobky a parfémy se DPH a clo platí vždy.
TIP!
TIP: Před nákupem na internetu se vždy ujistěte, že jste vytvořili objednávku u ověřeného prodejce, a neplaťte bankovním převodem, ale platební kartou. Dorazilo vám zboží z e-shopu poškozené, nebo vůbec? Peníze za zboží zaplacené kartou můžete v rámci tzv. chargebacku získat zpět od své banky. Pokud se bojíte, že při placení kartou někdo zneužije vaše platební údaje, plaťte Skip Pay kartou. Ta není vázána na váš účet a vybílení úspor vám tedy nehrozí.

Hodnocení článku:

(1 hlasů, průměrné hodnocení: 5.00 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x