Od 15. března je celé Česko v souvislosti s šířením nového koronaviru v karanténě. To ve zkratce znamená, že by se lidé kromě cesty do práce nebo na nákup měli držet doma. 18. března vláda přidala nařízení nevycházet z domova bez ochrany obličeje, která může zmírnit šíření viru. Protože veřejnost, a dokonce i zdravotníci čelí nedostatku ochranných pomůcek, rozeběhla se v zemi domácí výroba roušek. Máme pro vás několik návodů, jak na to.

Když někteří lidé začali na konci ledna v souvislosti s čínským výskytem viru COVID-19 hromadně skupovat respirátory a roušky, mnozí nad jejich počínáním zvedali obočí. Nikdo v té době netušil, že se ochranné pomůcky za pár týdnů stanou nedostatkovým zbožím, které bude chybět nejen běžným občanům, ale i zdravotnickému personálu. 

Proč nosit roušku

Zatímco respirátory s filtrací FFP2 a FFP3 dokáží organismus před vdechnutím viru, který se šíří kapénkovou cestou, ochránit, rouška vniknutí viru do dýchacích cest nezabrání. Přesto ale může fungovat jako účinná bariéra, která zabrání tomu, aby potenciálně nakažený člověk šířil virus dál. To znamená, že pokud se potkají dva lidé se zakrytým nosem a ústy, sníží se riziko vzájemného nakažení. Rouška se tak stala symbolem zodpovědnosti a ohleduplnosti vůči ostatním.

TIP!
Potřebujete roušku? Zkuste zkontrolovat obsah autolékárničky, možná tam na vás jedna čeká.

Ten, kdo roušku k dispozici nemá, by si měl dýchací cesty chránit šátkem, šálou nebo jinou textilií, která alespoň částečně zabrání kapénkovému šíření viru. Zkrátka platí, že každá vrstva, kterou si zakryjete ústa a nos, je lepší než žádná. I když taková bariéra nedokáže zabránit vniknutí viru do organismu, nebude ten, kdo si roušku nasadí, zbytečně „prskat“ své viry po okolí. A čím méně infekčních kapének bude v prostorech, kde se mohou lidé potkat, cirkulovat, tím lépe.

Roušky graf 1
Jak si při filtraci virových částic vedou jednotlivé materiály? Zdroj: Okoronaviru.cz

S povinností zakrýt si ústa a nos – ať už respirátorem, rouškou nebo jiným způsobem – přišla nejprve pražská a brněnská MHD a poté ji vládní představitelé rozšířili s platností od 19. března na celou populaci. A i když Češi mívají sklony hledat cesty, jak různá doporučení a nařízení obejít, podle množících se roušek v ulicích se zdá, že tentokrát pochopili vážnost situace.

Narůstající počet osob nakažených virem COVID-19 a nedostatek ochranných pomůcek přiměl Čechy a zejména Češky jednat – rozhodli se vyrábět roušky pro své blízké i zdravotnická zařízení, která se potýkají s jejich nedostatkem, svépomocí. Vznikla dokonce i specialní mapa, která spojuje dobrovolníky, kteří roušky vyrábějí, s těmi, kteří je potřebují. 

Jak si ušít ochrannou roušku?

Základem je použití správného materiálu. V případě roušky by mělo jít o 100% hustě tkanou bavlnu. Ideální je proto použít pevné bavlněné plátno, z jakého se vyrábí třeba povlečení nebo klasická (neelastická) prostěradla. Kromě toho, že takovou textilii doma pravděpodobně najde skoro každý, lze 100% bavlnu bez obav vyprat v pračce na 90 °C, vyžehlit na nejvyšší stupeň nebo ji vyvařit, a tím zlikvidovat viry i choroboplodné zárodky. 

Roušky graf 2
Rouška vyrobená z domácích zásob má smysl. Zdroj: Okoronaviru.cz.

Hodit se vám bude také kulatá gumička alias pruženka, jejíž pomocí roušku přichytíte za uši, ale pokud ji nemáte, můžete využít jakoukoliv jinou gumičku, tkaloun nebo zkrátka plátno upravené do podoby šňůrek, které se zavážou vzadu na hlavě. V případě nouze vám ale postačí i obyčejný provázek.

TIP!
Vyvážené informace o koronaviru? Navštivte web Okoronaviru.cz, který pro veřejnost připravují odborníci.

Rouška bude mít vyšší ochranný efekt, když ji budou tvořit dvě vrstvy látky, mezi které můžete vložit další bariéru. Tu můžete vyrobit z netkané textilie, jako je třeba perlan, ale použít můžete třeba i filtr do vysavače, kapesník, papírový ubrousek nebo kuchyňskou utěrku. Materiál připraven? Paráda! Teď mrkněte, jak plátno proměnit v roušku.

1. Tři jednoduché způsoby, jak si doma vyrobit roušku

Tři jednoduché způsoby, jak si v domácích podmínkách vyrobit roušku, ve svém pořadu Spolu doma představila Agáta Hanychová. První – jednorázová, ale funkční – varianta je vytvořená z papírového kapesníku, kuchyňských utěrek a gumiček. Druhý typ roušky, která nevyžaduje šití, lze během chvilky vytvořit pomocí gumiček a bavlněného šátku. 

Jak si ušít roušku?
Kroko po kroku: jak si doma ušít roušku.

 K výrobě třetího modelu budete kromě šicího stroje potřebovat sypek nebo jiné pevné plátno a gumy na zachycení za ušima. Dobrá zpráva je, že s ušitím si poradí i ten, kdo se se strojem příliš nekamarádí. Jak poznamenala moderátorka, rouška sice není moc atraktivní módní doplněk, ale její nošení je v těchto dnech nutnost. A když vám v ní odstávají uši? Nic, s čím by si neporadila čepice. Zkrátka mějte na paměti, že aktuálně bohužel neprobíhá fashion week, ale epidemie nebezpečné nemoci.

2. Jak si ušít roušku na šicím stroji

Pokud máte šicí stroj (a umíte ho použít), máte výhodu. Na internetu najdete celou řadu návodů, jak roušku ušít, stejně jakou střihů, které vám výrobu roušky usnadní. Jestliže si s šicím strojem rozumíte, ušití jednoho kusu vám zabere jen pár minut. Přehledný videonávod, který už stihl nasbírat 1,4 milionu zhlédnutí, na svém YouTube kanále zveřejnila třeba oděvní designérka DAYA. Doplnila ho také konkrétními střihy roušek, které najdete v popisku videa.

Jak si doma ušít roušku?

Postup na výrobu roušky na šicím stroji:

1. Vystřihněte si čtverec materiálu o rozměrech 20 × 20 cm a dva proužky látky dlouhé 1 m a široké 3,5 cm. Nahradit je ale lze tkalounem nebo jinou textilní šňůrkou, která půjde vyprat na vysokou teplotu.
2. Do papírového střihu si vytvořte nástřihy v podobě drobných „zobáčků“.
3. Na dvou protilehlých stranách čtverce si zažehlete vždy půlcentimetrový ohyb, který na obou stranách zaštepujte.
4. Ke čtverci přiložte střih a nástřihy přeneste na látku.
5. Podle vzniklých nástřihů látku pečlivě zažehlete tak, aby vše drželo tvar. Polotovar pro jistotu zajistěte špendlíky.
6. Pokud nemáte tkaloun, vyrobte si ho přeložením a zažehlením z proužků látky.
7. Budoucí roušku z obou stran vložte mezi proužky a přišpendlete.
8. Vrstvy šňůrky k sobě po celé délce sešijte, čímž je připevníte k roušce.
9. Rouška je na světě!

3. Jak si vyrobit roušku z trička

Nemáte doma šicí stroj? Nezoufejte. Provizorní roušku si můžete vyrobit třeba i ze starého trička, jak ve videu na Facebooku ukázala Iva Burketová, která stojí za značkou Odivi. Připojujeme stručný návod, který vám s výrobou pomůže.

Postup na výrobu roušky z trička

1. Najděte ve skříni čisté tričko ze 100% bavlny s vyšší gramáží (materiál bude pevnější). Čím větší velikost, tím lépe.
2. Na tričko si předkreslete budoucí střih roušky – půjde o delší dvojitý pruh látky zakončený „výkroji“, které umožní pohodlné uvázání.
3. Naznačený tvar vystřihněte ostrými nůžkami. Zachovejte při tom přední i zadní stranu trička, dvojitý materiál je lepší než jedna vrstva.
4. Pratelná rouška je tu! Teď jen otestujte, jestli vám při uvázání dobře překrývá ústa a nos.
5. Mezi vrstvy můžete vložit ještě jednu z netkané textilie, pokud ji máte k dispozici. Tím byste měli mírně snížit propustnost roušky.

Co dodat na závěr? Noste roušku, dodržujte veškerá bezpečnostní nařízení, dávejte na sebe pozor a snažte se být pozitivní!

Nekupujte zajíce v pytli. Na zaplacení nákupů s námi máte až 50 dní
Nekupujte zajíce v pytli. Na zaplacení nákupů s námi máte až 50 dní

Hodnocení článku:

(30 hlasů, průměrné hodnocení: 4.13 z 5 )
Loading...

Témata:

Komentáře:

Sledovat
Chci být informován o:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Ukázat všechny komentáře
0
Napište nám prosím do diskuze váš názor.x